Situl industrial

A fost terminat unul dintre parcurile industriale din Târgu Secuiesc

Înainte de lichidarea fabricii de amidon, proprietarul din America a donat orașului Târgu Secuiesc un teren de 6,4 hectare, în locul acesteia a fost construit parcul industrial, a informat Bokor Tibor, primarul municipiului Târgu secuiesc. Executarea a fost realizată de Primărie în cadrul Programului Operativ Regional, a fost lichidat stația de decantare de odinioară și a dat terenului o nouă destinație. Cererea de finanțare a fost aprobată în 2013, munca a început în februarie 2014.

În 24 mai a avut loc predarea unuia dintre parcurile industriale, cel de-al doilea va fi predat probabil de către executant săptămâna viitoare, a spus Bokor Tibor. Au reînnoit prima clădire, cu un spațiu de 323 metri pătrați, și au construit o hală cu structură de metal, având mărimea de 841 metri pătrați.

Construcția s-a desfășurat în două faze: prima dată au lichidat decantorul extrem de toxic, aici a trebuit neutralizat nămolul, de aranjat terenul și de construit fundația drumurilor. Prețul acestei faze a fost mai mult de șapte milioane de lei fără TVA și a fost achitat în întregime de programul Uniunii Europene. Cea de-a doua fază a cuprins formarea infrastructurii, înnoirea vechii clădiri și construirea noii hale, aici au contribuit într-o proporție de egală Primăria și proiectul european. Valoarea totală a acestei lucrări a fost aproape patru milioane de lei fără TVA. Alte utilări ale parcului industrial: stație de tranzistor compactă, teren îngrădit, drum ocolitor asfaltat, iluminație publică, surse de alimentare cu apă, canalizare. În cele ce urmează, vor fi elaborate și regulamentul intern al parcului industrial, apoi condițiile de devenire rezident.

Pagină web pentru promovare

Pagina web cu denumirea Invest In Târgu Secuiesc va servi pentru a face cunoscut potențialul economic al orașului Târgu Secuiesc în afara județului, a regiunii și chiar al țării, a spus primarul Bokor Tibor. Domainul cu numele dewww.investintargusecuiesc.com a fost deja rezervat, de acum pornește construirea paginii web, încărcarea ei cu informații utile. Pagina va fi în trei limbi și va cuprinde toate informațiile, fotografiile, filmele, emițătorii, informațiile logistice, accesibilitățile, datele demografice, care sunt vitale sau au un rol decisiv în atragerea unei întreprinderi, fie vorba despre oricare dintre parcurile industriale sau chiar despre o clădire de închiriat în oraș.

Se mută cooperativa de lapte

În a doua parte a conferinței de presă deputatul Fejér László Ödön a anunțat: au depus deja cererea pentru a solicita un loc în hala mare a parcului industrial, unde doresc să pună în funcțiune punctul de producție al cooperativei de lapte Kézdi Lacto Coop, recent înființată. De la primarul Bokor Tibor au primit promisiunea că acest lucru poate fi realizat, astfel produsele de lapte Kézdi, deja de vânzare, nu trebuie duse la prelucrătorul din Cristuru Secuiesc sau din Frumoasă, ci pot fi fabricate în localitate din laptele local.

Înființarea cooperativei de lapte este rezultatul unei cooperări exemplare, al cărei inițiator a fost deputatul Fejér László Ödön, după ce Covalact a anunțat că nu mai dorește laptele din Trei Scaune de Sus.

25 mai 2016

Sursă: kezdi.ro

Își deschide porțile situl industrial

La Târgu Secuiesc se apropie la final lucrările sitului industrial, Primăria a deschis concursul pentru întreprinderi. Condițiile sunt avantajoase, servesc dezvoltarea firmelor și crearea noilor locuri de muncă.
Târgu Secuiesc este una din centrele prospere ale economiei din Transilvania, situat la 66 de kilometri de la orașul Brașov, la 32 de kilometri de la Sfântu Gheorghe, centrul de județ, care aspiră și în cultură, în prima zonă a drumului european 547 dintre Brașov-Bacău. Acest drum a fost totdeauna prim-panul principal al comerțului care leagă Transilvania și Moldova prin pasul Oituz, prin care meșteșugarii și comercianții din Brașov și-au transportat mărfurile în Moldova, astfel l-au pomenit și ca Sachsenweg, adică drumul sașilor.

Chiar de-a lungul drumului amintit, în vecinătatea gării CFR a început în 2013 construirea unui parc industrial, pentru care conducerea de atunci a orașului a concurat în scopul impulsionării economice a Scaunului Kézdi. De curând a fost terminat și noul drum de legătură (strada Soarelui), pe care l-au lărgit potrivit scopului și l-au făcut mai rezistent pentru primirea circulației de mărfuri în creștere.

Suprafața parcului industrial este 7.28 hectare, pe aceasta se înființează patru hale de producție, dintre care una este renovată și trei sunt nou-construite, fiecare fiind legată cu drumuri interne. Va urma acum „popularea” acestor hale, cu publicarea licitațiilor care vizează acest fapt. Întreprinderile care se prezintă vor fi scutite de sub achitarea impozitului pe teren și pe imobil, și pe deasupra pot obține suprafață de închiriat la un preț redus. În afară de asta există posibilitatea construirii unei hale proprii, întrucât cele existente nu corespund cerințelor. Halele sunt potrivite deopotrivă pentru producție sau pentru depozitare, fiecare dispune de un sistem de mare debit de energie, de conductă de apă și gaz necesar activităților. Locația este potrivită pentru punerea în activitate a minimum patru, maximum șase întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderile pot câștiga întâietate față de concurenți pe baza valorilor adăugate. Pot însemna avantaj tehnologiile inovative folosite, de ocrotire a mediului (reutilizarea deșeurilor, producerea energiei electrice și termice din surse refolosibile etc.), respectiv numărul locurilor de muncă înființabile care trebuie să fie minim 79. Pentru următoarele precizări și alte informații poate fi studiat regulamentul de funcționare al parcului industrial pe pagina web www.kezdi.ro (anexa numărul 64 a HTH), respectiv poate fi solicitată o informație mai amănunțită în biroul de proiecte al Primăriei din Târgu Secuiesc, la numărul intern +40 267 361 974, 135, la numerele de telefon +40 720 143 746 sau la adresa de e-mail janos.bartha@kezdi.ro.

15 septembrie 2015

Sursă: kezdi.ro

Există candidați la parcul industrial

Până la termenul de predare au fost depuse șase dosare de către întreprinderile care solicită loc în parcul industrial din Târgu Secuiesc, însă au acceptat în prealabil doar cererea a cinci firme. Până acum comisia de specialitate a evaluat pozitiv documentația a celor trei înscrise, celelalte se află încă sub evaluare.
La Târgu Secuiesc un parc industrial, în afară de infrastructura de circulație, este deja gata, al doilea, care se găsește pe drumul înspre Cătălina, se află încă în construcție. În cazul așezământului care se află în locul întreprinderii de altădată (IFET) Primăria Târgu Secuiesc a alcătuit un sistem de criterii de prezentare, pe baza căruia evaluează dosarul firmelor înscrise.

Așteptările sunt superioare, dar acest lucru nu i-a speriat pe întreprinzători să învestească la Târgu Secuiesc. Până acum două dosare au nevoie de completare și comisia a decis că, acordă timpul necesar pentru efectuarea completării.

Una dintre firme fabrică cabluri, există un participant cu capital pe deplin german, a treia evaluată pozitiv însă s-a specializat în fabricarea diferitelor matrițe. Se găsesc și firme care nu doresc să închirieze hală, ci au solicitat teren în parc.

Uniunea europeană așa a sprijinit constituirea acestuia, dacă se înființează puțin peste o sută de noi locuri de muncă. Se află sub construcție un al doilea, și un parc industrial puțin mai mic, care se află în locul stației de decantare neutralizate a fabricii de amidon, acolo o hală este deja aproape gata, pentru o altă însă îi este asamblată carcasa de oțel.

29 octombrie 2015

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt